Ravioli met kalfsgehakt

Ravioli met kalfsgehakt en salieboter

september 29, 2012

Dit gerecht komt uit de streek Piemonte in noord Italië (lees meer over Piemonte op Wikipedia). Piemonte staat bekend om haar uitstekende wijnen en geweldige glooiende heuvels. Een provincie ingesloten door land en hierdoor voornamelijk vleesgerechten vanuit deze streek. De ravioli met kalfsgehakt en salieboter is heerlijk met een lekker glas donkere stevige wijn zoals de Primitovo passitivo.

Ingrediënten voor Ravioli met kalfsgehakt voor 2 personen:

  • 80 gram kalfsgehakt
  • 25 gram prosciutto
  • 20 gram Parmezaan
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Salieboter:

  • 60 gram gezouten boter
  • 1 teentje knoflook
  • Verse salie

Pastadeeg:

  • 110 gram  Italiaans 00-bloem
  • 1 groot ei

 

Vulling voor Ravioli met kalfsgehakt voor 2 personen:

Verhit de olijfolie in een braadpan en zweet de knoflook enkele minuten op zacht vuur. Voeg de kalfsgehakt toe en bak al roerend gedurende 5 minuten op hoog vuur. Voeg de Parmezaan, zout, peper en bak nogmaals 2 minuten. Haal van het vuur. Snij de prosciutto zeer fijn en vermeng met het kalfsgehakt.

 

Pastadeeg:

Zeef de bloem met een mespunt zout, maak er een bergje van met een kuiltje in het midden en doe er de eieren en een halve theelepel olijfolie in. Werk met je vingertoppen beetje bij beetje de bloem door en kneed dan ongeveer 10 minuten. Voeg een beetje bloem toe als het te vochtig is, en wat olijfolie of warm water als het te droog is. Maak van het deeg een bal en laat het 10-15 minuten rusten.

Rol het deeg uit op een met wat bloem bestoven aanrecht en rol het met de pastamachine uit tot een dun vel.

Het maken van de ravioli kalfsgehakt voor 2 personen:

Leg de lap pastadeeg op het aanrecht en snijd deze net iets over de helft van de lengte door de midden. Op de wat kortere zijde leg je met 2 theelepeltjes de vulling van kalfsgehakt. Leg de hoopjes op een kleine afstand van elkaar af zodat straks met het maken van de ravioli met kalfsgehakt hier geen probleem in ontstaat. Leg voorzichtig het iets langere vel over de vulling heen en druk het voorzichtig met je vingers al een beetje vast. Gebruik voor mooie gelijke ravioli’s een raviolisteker.

Botersausje:

Smelt de boter en voeg de salie, zout, peper en het fijngehakte knoflookteentje toe. Laat 1 minuut op zacht vuur bakken, maar maak de saus pas als de pasta wordt gekookt.

Kookde ravioli’s in kokend zoutwater gedurende 3  minuten. Giet de ravioli’s door een zeef en sprenkel na met wat olijfolie. Maak de botersaus. Verdeel de pasta’s over 2 borden, decoreer nog met een blaadje verse salie.

Geniet van de ravioli kalfsgehakt, een heerlijk simpel noord-Italiaans gerecht! Eet smakelijk!

Nog meer lekkere Italiaanse recepten proberen, wij adviseren deze kookboeken via Bol.com verkrijgbaar:

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.