zelf-pizzadeeg-maken

Zelf pizzadeeg maken

november 22, 2013

Zelf pizzadeeg maken klinkt wellicht als veel moeite maar het is de tijd en “moeite” dubbel en dwars waard. Om zelf pizzadeeg te maken zijn de volgende ingrediënten nodig (voor 2 pizza’s) naast een nodige portie geduld.

zelf-pizzadeeg-maken

Aan de slag zelf pizzadeeg maken:

Zeef de Italiaanse bloem in een grote kom, doe de gist en suiker aan een zijde van de kom en het zout aan de andere zijde. Zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt dus hou dit gescheiden van elkaar in het begin. Doe de olijfolie in een kuiltje waarin je ook het warme water erbij giet. (het warme water en suiker laten de gist juist werken). Kneed met je handen tot een glad deeg in circa 5 minuten. Het deeg dient niet meer te plakken aan je handen, is dit wel het geval voeg nog wat Italiaanse bloem toe. Indien het te droog is wat water of olijfolie toevoegen.

Vet een grote kom in met wat olijfolie of voeg wat Italiaanse bloem toe aan de kom. Dek de kom goed af met een vochtige theedoek of wat huishoudfolie. Laat het zelf gemaakte pizzadeeg een uur rusten. In de tussentijd zou je aan de saus kunnen beginnen en het snijden van de topping. Na een uur moet het pizzadeeg minstens twee keer zo groot zijn als een uur daarvoor. Haal het deeg eruit, kneed het deeg nogmaals goed door en laat het nog een half uur tot drie kwartier onder een vochtige theedoek of huishoudfolie in de kom rusten.

Nu is het deeg genoeg gerezen, je kunt het deeg in 2 delen opsplitsen en aan de slag. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol een helft van het deeg tot een mooi ronde vorm, rol 2 kanten op, zo “krimpt” het deeg niet een kant op en blijft je pizza mooi rond.

Zorg ervoor dat er genoeg bloem onder zit, zodra je de tomatensaus toe gaat voegen en deze is nog warm (wij adviseren koude saus erop te doen) gaat het deeg weer plakken. Druk de randjes iets omhoog met je vingers zodat er een mooie korst ontstaat. Bij het gebruik van een pizzasteen is de pizza in circa 5 minuten klaar op 250 graden. Bij het gebruik van een bakplaat met bakpapier zal dit circa 8-10 minuten duren om 250 graden.

Ontstaan van de pizza in het kort:

In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo (=pizzamaker) van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn specialiteiten ten paleize te bereiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die corresponderen met de vlag van het in 1861opgerichte koninkrijk Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom door de maker dan ook pizza Margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza’s.

De oudste pizzaria van Napels is Brandi een bezoekje waard, enorme drukte en binnen een half uur sta je weer buiten met een gevulde maag en een ervaring rijker.

 

Nog meer lekkere Italiaanse recepten proberen, wij adviseren deze kookboeken via Bol.com verkrijgbaar:

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

Warning: Illegal string offset 'headers' in /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 595 Fatal error: Uncaught Error: Cannot use string offset as an array in /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:595 Stack trace: #0 /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(313): wp_cache_get_ob('...') #1 [internal function]: wp_cache_ob_callback('...', 9) #2 /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php(3658): ob_end_flush() #3 /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-includes/plugin.php(525): wp_ob_end_flush_all('') #4 /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-includes/load.php(638): do_action('shutdown') #5 [internal function]: shutdown_action_hook() #6 {main} thrown in /srv/psa01/pastabasta.nl/httpdocs/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 595