salento-grantrio-rosso-PastaBasta

Salento GranTrio rosso

november 1, 2015

Vanaf deze maand zetten we iedere maand een Italiaanse wijn in het zonlicht.

Deze maand beginnen we met een bijzondere rode wijn van het wijnhuis Feudi di San Marzano uit de “hak van de laars”. Om precies te zijn uit Salento, Puglia. Een blend van drie druivensoorten de Primitivo (40%), Negroamaro (30%), Malvasia Nera (30%). Wij hebben jaargang 2012 eerder geproefd maar het gaat hierbij om versie 2013 die wellicht nog iets lekkerder is dan de 2012. Deze rode Salento GranTrio rosso word onder andere geschonken bij sterrenrestaurants als De Karpendonkse hoeven in Eindhoven en Fabuleux in ‘s-Hertogenbosch.

Bestel via 10topwijnen

De wijnomsschrijving van de Salento GranTrio rosso – Feudi di San Marzano

De Salento GratnTrio rosso een een heerlijke, zonovergoten volle rode wijn. Vol, zacht, aromatisch en rijp rood fruit gecombineerd met pittigheid en houtrijping. Wat een mooie kwaliteit voor deze prijs!  De dooie volle, donker paarsrode kleur die goed blijft hangen (tranen) in het glas. Heerlijke geuren van rijpe rode vruchten als kersen en pruimen maar ook chocolade, specerijen en wat houttonen. De aanzet in de mond is vol en rijk, vurig en een beetje peperig, gevolgd door een sappige, zachte en lange afdronk. Je proeft als het ware het zonnige klimaat van zuid Italiaanse streek, waarbij de verkoelende bries van de zee voor evenwicht zorgt.salento-grantrio-rosso-PastaBasta

Serveertip van de Salento GranTrio rosso – Feudi di San Marzano

De GranTrio rosso past erg goed bij pastagerechten met rode sauzen, rood vlees, geroosterde vleesgerechten en rijpe kazen. Denk aan een heerlijk, met kruidenolie besprenkelde ribeye van de grill. Of geroosterd lamsvlees met knoflookaardappelen en rozemarijn.

De achtergrond van de wijn:

De GranTrio rosso van Feudi di San Marzano is een zeer mooi geslaagde combinatie van de lokale druivenrassen Primitivo (zachte textuur), Negroamaro (kruidige tonen) en Malvasia Nera (delicate aroma’s). Geweldige druiven die veelvuldig in Puglia voorkomen voor geweldige wijnen!

Voortdurend zijn ze bij wijnhuis Feudi di San Marzano op zoek naar de beste omstandigheden om deze heerlijke wijnen te produceren en te laten rijpen. Het wijnhuis is pas ontstaan in 2003 toen twee grote spelers in de Italiaanse wijnbouw (Cantine San Marzano en Fernese Vini) besloten de handen ineen te slaan met als doel om de potentie die Puglia biedt als wijnbouwgebied ten volle te benutten om zo wijnen van lokale druivensoorten van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Dankzij de samenwerking beschikt de wijnmakerij over 530 hectare wijngronden en de meest moderne middelen van de regio om hun doel te bereiken. De wijngaarden zijn beplant met zeer oude druivenstokken en de opbrengst wordt bewust laag gehouden om de kwaliteit van de wijnen te bevorderen.

De bodem is divers en bestaat voornamelijk uit kalk, klei en Terra Rossa. De oogst geschiedt volledig manueel in de tweede helft van september. Dan volgt een temperatuurgecontroleerde schilinweking (extractie van de fruitaroma’s), gevolgd door een alcoholische fermentatie. Daarna rijpt de wijn gedurende 4 maanden in barriques van Frans eikenhout.

En zo maakt men een heerlijke, zonovergoten wijn die maar wat vaak veel duurder wordt ingeschat bij blinde proeverijen.

Bestel via 10topwijnen

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.